El programari lliure, Enable Viacam, presentat oficialment

Download Pdf

Enable Viacam és un programari lliure destinat a persones que no poden utilitzar el ratolí de l’ordinador

Moure el ratolí de l’ordinador només amb el moviment del cap. Aquest és l’objectiu del programa gratuït Enable ViaCam. Destinat especialment a persones que tenen poca o nul•la mobilitat als braços, Enable Viacam reconeix el moviment del cap l’usuari a través d’una càmera i permet moure el punter del ratolí de la pantalla.

El programa, impulsat per l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC) de Tarragona, ha estat desenvolupat per César Mauri, qui presentà aquesta idea, primer com a Projecte de Fi de Carrera a la URV, i després com a producte comercial (Ratolí Facial) amb més de cinc anys d’experiència al mercat. Enable Viacam hereta tot aquest llegat i les millores constants realitzades gràcies a la col•laboració dels usuaris de l’APPC.

El Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya ha subvencionat el projecte amb 66.500 euros per poder fer-ne una versió lliure, gratuïta i a l’abast de tothom. Durant l’acte de presentació, celebrat al rectorat de la URV i en el que assistiren diverses autoritats, el conseller del Departament, Jordi Ausàs, destacà la importància de projectes com aquest “per garantir la igualtat d’oportunitats i evitar la fractura digital”.

El programa, que únicament requereix un ordinador personal equipat amb una càmera web per funcionar, incorpora múltiples característiques per ajustar el funcionament a cada usuari. També permet la edició de text a través d’un teclat en pantalla que es pot cridar directament des de la barra d’eines. Actualment està disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, italià i gallec) i funciona pels sistemes operatius Linux i Windows. Al tractar-se de programari lliure amb el codi font obert (llicència GNU/GPL), està preparat per rebre aportacions de terceres persones per tal de millorar-ne el funcionament o afegir noves característiques.

L’APPC fa més de cinc anys que està apostant per aquest i altres projectes per acostar l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les persones amb discapacitat. El seu president, Jaume Marí, destacà que Enable ViaCam “farà que per primer cop persones discapacitades puguin accedir a entorns negats fins ara per ells”.

El Grup de Recerca en Interacció Persona Ordinador i Integració de Dades (GRIHO) de la UdL, del qual és membre César Mauri, està preparant ja un estudi d’usabilitat que es farà en col•laboració de l’APPC i altres entitats. L’objectiu d’aquest estudi és millorar el funcionament del programa a l’hora de realitzar certes tasques específiques i s’espera que estigui enllestit durant el proper curs acadèmic.